Investitiile straine realizate in luna octombrie a acestui an s-au dublat comparativ cu aceeasi luna din 2007, volumul capitalului social subscris de companiile straine la filialele locale ridicandu-se la 339,2 milioane de euro, potrivit datelor furnizate ZF de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).
In contextul declansarii crizei financiare internationale, analistii anticipau o reducere a fluxului de capital dinspre companiile straine catre filialele locale, insa datele ONRC arata ca octombrie s-a numarat chiar printre cele mai bune luni ale anului la capitolul investitii straine ca aport de capital.
Pe ansamblul primelor zece luni ale anului, valoarea investitiilor straine a ajuns la 4,1 miliarde de euro, dublu fata de perioada ianuarie - octombrie 2007.
"Cred ca este vorba despre o conversie a datoriilor in capitalul social pentru ca nu vad altfel cum ar fi intrat atati bani in Romania. Octombrie nu a fost luna entuziasmului", a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. El a mentionat ca acesta nu este un lucru rau pentru ca va dovedi ca datoria privata de care "se sperie toata lumea nu este chiar atat de rea".
Nivelul ridicat al dezechilibrului extern a fost invocat de agentiile de rating Standard&Poor's si Fitch in argumentarea deciziilor de a cobori calificativul acordat Romaniei sub pragul de investment grade. Datoria externa totala se ridica la sfarsitul trimestrului al treilea la 70,1 mld. euro, din care 85% a fost contractata de bancile si companiile private.
Subscrierile de capital la firmele cu participatie straina reprezinta o componenta luata in calcul la cuantificarea investitiilor straine directe. Potrivit datelor Bancii Nationale, in primele noua luni ale acestui an investitiile straine directe s-au ridicat la 7,19 mld. euro. Inainte de declansarea crizei financiare a