Primar al municipiului Pascani din 1982, mandat intrerupt doar cateva luni cand a condus orasul Targu Frumos. Neculai Ratoi este de departe una dintre cele mai emblematice figuri ale politicii romanesti din timpul lui Ceausescu pana in prezent. Primarul Pascaniului a fost cercetat in nenumarate dosare penale, a fost acuzat de retrocedari ilegale si abuz in serviciu, dar a scapat basma curata. "Credeti ca ma mai votau peste 11.000 de oameni daca eram controversat? Nu am nici un dosar, nu sunt urmarit penal. Toate dosarele au fost politice. Sunt, poate, cel mai nepatat dintre candidatii care au candidat in colegiile Iasiului", soseste raspunsul dezarmant al lui Neculai Ratoi. Multi au incercat, de-a lungul celor peste doua decenii si jumatate de "domnie", sa-l dea jos din jiltul sau, dar au esuat lamentabil.
Fidel grupului lui Ion Iliescu din PDSR si apoi PSD, Neculai Ratoi a avut viata cea mai grea in timpul guvernarii CDR. Vasile Lupu (deputat PNTCD de Iasi – n.r.) ii deschisese la un moment dat, in perioada 1996-2000, noua dosare penale pe retrocedare. Ratoi a primit NUP in toate. In prezent, noul primar al Pascaniului, Grigore Craciunescu, a solicitat un audit la Primaria Pascani din 1988 pana la inceputul lui 2008, perioada in care Ratoi a fost edilul municipiului de pe Siret. Motivele: Ratoi a construit un sediu de primarie megalomanic pentru Pascani, dotat pana si cu dusuri cu hidromasaj si candelabre aurite, si s-a ocupat de repartitiile pe spranceana a locuintelor ANL.
Anul trecut, Neculai Ratoi a fost campionul salariilor de primar din Romania, majorandu-si indemnizatia cu peste 140% pe parcursul anului 2007, ajungand sa incaseze 72.132 lei in 2007, depasindu-i pe primarul Capitalei, Adriean Videanu – 46.814 lei, primarul Clujului, Emil Boc – 68.871 lei sau salariul lui Radu Mazare de la Constanta – 60.369 lei. La capitolul clad