Decizia Băncii Centrale Europene vine să confirme că zona euro are probleme serioase. Băncile centrale din zona euro, Marea Britanie şi Suedia au redus ieri dobânzile de politică monetară pentru a-şi stimula economiile ameninţate de recesiune. Instituţia de la Frankfurt a operat chiar o modificare mai drastică asupra dobânzii şi a redus-o cu 0,75%, până la nivelul de 2,50%, surprinzându-i pe mulţi analişti. Două treimi din specialiştii chestionaţi de Reuters estimau o scădere a dobânzii-cheie cu doar 0,5%, de la 3,25% la 3,50%.
„Acum, BCE ia decizii mai agresive şi asta reflectă o schimbare a percepţiei. Recunoaşterea faptului că nu traversăm vremuri comune şi că asta nu e o recesiune oarecare duce probabil în direcţia corectă a stimulării economiei reale şi a pieţelor de creditare”, spune economistul Gilles Moec, de la Bank of America.
Încă de la declanşarea crizei creditării, instituţia de la Frankfurt a fost criticată de mai mulţi lideri europeni că menţine dobânda-cheie ridicată pentru a controla inflaţia, în detrimentul creşterii economice.
Economia zonei euro se află acum în al doilea trimestru de contracţie, iar analiştii se aşteaptă să reînceapă să crească abia în al treilea trimestru din 2009.
Dobândă de 2% în Suedia
De asemenea, Banca Angliei a redus, ieri, dobânda de politică monetară de la 3% la 2%, acesta fiind cel mai mic nivel al dobânzii din 1951 încoace. Datele arată că pentru economia Marii Britanii, deja în contracţie, situaţia s-ar putea agrava şi mai mult în 2009.
Şi Banca Centrală a Suediei şi-a adus dobânda-cheie la acelaşi nivel de 2%. Reducerea a fost însă mai mare, de 1,75%, şi a şocat piaţa. Condiţiile se deteriorează însă rapid în Suedia, o economie al cărei PIB depinde de exporturi în proporţie de 50% şi care resimte acum în mod dramatic impactul crizei