Istoria moderna ne arata ca o data la un secol britanicii dau nastere unei printese ravasitor de frumoase, cu o charisma internationala care cucereste intreaga lume. In zilele noastre a fost Lady Diana - "Printesa inimilor" -, acum un secol a fost Regina Maria a Romaniei.
Dupa sange jumatate britanica, jumatate rusoaica, Maria a stiut sa fie in egala masura femeie, regina si mama. "Daca am fi avut o imparateasa ca tine, am fi pazit-o si am fi murit pentru ea", spuneau in 1917 soldatii rusi de pe frontul din Moldova despre Mama Ranitilor. Maria considera "o datorie regala" sa fie pe placul "ochiului plebeian" al supusilor ei.
De o nobila si fireasca senzualitate, aducand rigid-prusacei Case Regale romane farmecul unui romantism art nouveau, Maria a stiut mai intai cum sa depaseasca handicapul diferentelor de temperament si gust fata de "Nando" - regescul ei sot, Ferdinand I -, asigurandu-i succesiunea prin nasterea a trei baieti (Carol, Nicolae si Mircea) si trei fete (Marioara - Mignon, Elisabeta si Ileana). La doar 24 de ani, dupa ce era deja mama lui Carol si a Elisabetei, se vorbea deja despre flirtul printesei Maria cu tanarul aghiotant, locotenentul Zizi Cantacuzino. Apoi, in 1902, la incoronarea Regelui Marii Britanii Edward al VII-lea (unchiul Bertie), datorita sederii prelungite a Mariei, s-a vorbit de o relatie a celei care era considerata poate cea mai frumoasa femeie din Europa cu marele bogatas Waldorf Astor, prietenie pe care nimeni nu a putut-o dovedi a fi mai mult decat platonica. In 1907 in anturajul printesei Maria a aparut cel poreclit "Printul Alb", Barbu Stirbey, cel care poate ca a fost marea si statornica ei iubire si care avea sa-i ramana Reginei sfatuitor apropiat pana la sfarsitul vietii. In 1913, Barbu Stirbey a fost numit administrator al Domeniilor Coroanei Regale, ceea ce i-a facilitat in mod firesc prezenta ap