Nanomaterialele sunt aproape universal recunoscute drept “solutia viitorului”. Au aparut insa unele discutii legate despre siguranta pentru sanatate a acestor materiale. Iar luna trecuta, conform BBC, un raport al Comisiei Regale de studiere a Poluarii Mediului din Marea Britanie ajungea la concluzia ca, desi nu a putut fi demonstrat un efect nociv cert al nanomaterialelor asupra sanatatii umane, sunt necesare mai multe studii pe aceasta tema. Acelasi raport atragea atentia ca ar fi necesare studii pe aceasta tema care sa se intinda pe durata mai multor decenii, astfel incat sa poata fi bine cunoscute si posibilele efecte asupra sanatatii umane pe termen lung. Raportul nu este un semnal de alarma, ci reaminteste necesitatea studierii tuturor aspectelor legate de conceperea materialelor viitorului.
Am stat de vorba despre nanomateriale, proprietatile si aplicatiile acestora, precum si despre siguranta utilizarii lor, cu Dr. Ovidiu Crisan, cercetator la Institutul National pentru Fizica Materialelor.
R. Cum va arata lumea nanomaterialelor peste 20 de ani? Asistam deja la o adevarata invazie a acestor nanomateriale. In prezent exista pe piata peste 600 de produse care au in componenta lor nanomateriale, iar in ceea ce priveste patentele, acestea sunt peste 1600. Revin si va intreb – care credeti ca va fi raspandirea lor peste 20 de ani? Bineinteles, in conditiile in care pe piata nanomaterialelor nu vor aparea schimbari fundamentale.
OC. Nevoia de nanomateriale este, fara discutie, in continua crestere. Un alt exemplu foarte concludent in ce priveste necesitatea de a produce nanomateriale, il constituie mediile de inregistrare magnetica - hard-disk-urile din fiecare computer.
Publicul larg cunoaste foarte bine cresterea fantastica a densitatii de stocare de date, ceea ce a facilitat crearea de medii de stocare din ce in ce mai mic