Toate partidele implicate in negocierile pentru guvernare susutin ca au "linii rosii" peste care nu pot trece in negocierile pentru formarea unei majoritati parlamentare care sa sustina un Guvern solid si prefera sa treaca in opozitie, daca nu reusesc sa-si impuna punctul de vedere. Oare?
Insurmontabile la prima vedere, pretentiile (care incep prin refuzul declarativ al fiecaruia dintre partide de a ceda fotoliul de premier) pot fi atenuate, dovada ca si ieri formatiunile politice au examinat in sedinte succesive variantele de guvernare.
Astfel de negocieri au fost si in trecut, iar faptul ca pe piata apar tot felul de scenarii privind viitorul guvern nu poate fi explicat decat prin faptul ca partidele testeaza reactiile publicului la diferite montaje in ierarhizarea puterii. Fostul premier Adrian Nastase a admis cu mai multa vreme in urma ca, in timpul guvernarii sale, lansa periodic "baloane de sapun" pentru a testa reactia opiniei publice fata de diferite proiecte. Dar care sunt acele "linii rosii" peste care partidele spun ca nu pot sa treaca?
Partidul Democrat-Liberal (PD-L) va conditiona partidele care doresc sa participe la guvernare de sustinerea politicilor fiscale ale partidului din programul de guvernare - cota unica de impozitare, neimpozitarea profitului reinvestit in tehnologie si renuntarea la peste 100 de impozite, dar si de o discutie cu Banca Nationala a Romaniei pentru adoptarea unor masuri monetare de asigurare a lichiditatilor, a declarat ieri pentru ZF prim-vicepresedintele PD-L Adriean Videanu dupa o sedinta a conducerii partidului.
El a admis ca pretentiile PD-L inclina balanta catre o colaborare cu liberalii, insa a spus ca in sedinta de ieri nu s-a discutat despre partidele care ar putea fi cooptate la guvernare.
Potrivit unor surse din PD-L, discutiile de ieri s-au concentrat asupra rezultatelor la local