Avand in vedere ca pietele internationale si economia mondiala se confrunta cu o criza de proportii, bancile din Statele Unite ar trebui sa isi lase deoparte interesele proprii si sa majoreze numarul creditelor acordate, scrie International Herald Tribune.
La momentul in care programul de asistenta a institutiilor financiare cu probleme (TARP) pus la punct de Trezoreria SUA a finantat noua banci americane cu peste 125 de miliarde de dolari (97,8 mld. euro) din banii contribuabililor, se presupunea ca acestea vor incepe sa dea imprumuturi companiilor de mici dimensiuni, celor care doreau sa isi cumpere o locuinta si altor categorii pentru a mentine activitatea economica la un nivel ridicat.
In acea perioada, comitetul de conducere al bancii centrale a SUA (Fed) si alte trei agentii care se ocupa cu reglementarea politicilor in domeniu afirmau: "Agentiile se asteapta ca toate institutiile bancare sa isi indeplineasca rolul pe care il joaca in economie ca intermediari ai companiilor, consumatorilor si ai altor categorii catre obtinerea de credite".
Din pacate, indemnul celor de la Fed nu a fost completat si de o cerere imperativa din partea institutiei care sa convinga bancile sa acorde credite.
Atunci cand Trezoreria SUA a ales sa finanteze bancile cu miliarde de dolari din banii contribuabililor americani, nu a atasat alte parghii de actiune care sa convinga institutiile financiare sa creasca imprumuturile. Asa ca nu e deloc de mirare ca numarul creditelor a ramas in continuare foarte scazut.
Datele provenite de la persoanele fizice sau de la institutiile care au apelat la imprumuturi in Statele Unite indica un singur lucru. Acela ca institutiile financiare din ce in ce mai prudente cer chiar ca imprumuturile care nu inregistreaza probleme in ceea ce priveste rambursarea sa fie si ele returnate. Bancile si celelalte companii de servicii f