Presedintele Traian Basescu se afla vineri in fata unicului moment de putere deplina pe care i-l rezerva Constitutia.
Urmeaza sa desemneze premierul. Un moment pe care l-a asteptat inca de la ruptura de Calin Popescu Tariceanu.
Mai mult decat atat, jocul rezultatelor alegerilor, ii accentueaza aceasta putere asezandu-i in mana practic toate cartile. Aici se termina insa si motivele de veselie, pentru nici cartile nu sunt prea bune, nici situatia prea roz, din cauza crizei.
Sunt premisele de pe care a plecat, probabil, Traian Basescu atunci cand si-a croit strategia. Joi a dat primele indicii.
Seful statului a lasat ieri sa se inteleaga, fara echivoc, ca premierul va fi un democrat liberal, asta ca sa calmeze din start orice speculatii si ambitii in acest domeniu.
Foarte amabil cu PSD caruia i-a recunoscut victoria morala, seful statului a indreptat in schimb cateva sageti extrem de ascutite impotriva liberalilor, in primul rand referindu-se la partidul care a profitat cel mai mult de inechitatea actualei legi electorale.
In plus, Traian Basescu a avertizat ca prioritatea sa nu este legata de un al doilea mandat, raspuns direct liberalilor care ar miza pe retinerile presedintelui sa binecuvanteze o alianta cu PSD tocmai in anul sau electoral.
Ba chiar presedintele a avertizat, pentru a fi si mai clar, ca nu este interesat de criterii doctinare, ci de prioritatile anticriza. Asadar, varianta cu PSD este foarte posibila, a spus printre cuvinte seful statului.
Fara restrictii doctinare, presedintele a stabilit ieri conditiile pentru viitorul guvern: sa respecte dorinta electoratului si sa diminueze efectele crizei. Ce intelege insa Traian Basescu prin vointa electoratului?
In mod cert premier PD-L, dupa cum spuneam. In rest totul este interpretabil. Vointa el