O înţelegere de principiu între PDL şi PSD prevede ca exercitarea funcţiei de premier să fie împărţită egal: doi ani la democrat-liberali, doi ani la social-democraţi. Preşedintele a invitat partidele la consultări. PSD are o înţelegere, de principiu, cu PDL. Liberalii par să fie în ofsaid. În prima sa intervenţie publică de după alegeri, Traian Băsescu a felicitat partidele care au participat la alegeri şi a precizat modul în care Preşedinţia vede instalarea noului Guvern.
„PSD este câştigătorul moral al alegerilor, iar PDL este câştigătorul de facto”, a interpretat el rezultatul alegerilor după ce a enumerat mandatele obţinute de fiecare partid.
La desemnarea prim-ministrului, preşedintele va avea în vedere, pe durata consultărilor cu partidele parlamentare, ponderea partidelor exprimată prin numărul de mandate obţinute.
Articolul 103 din Constituţie se referă la numărul de mandate, a spus Băsescu, şi nu la numărul de voturi. Prioritatea zero în formarea Guvernului este legată de interesul naţional şi de respectarea voinţei electoratului, a spus preşedintele.
În ce priveşte formarea Guvernului, Băsescu a spus că va avea în vedere capacitatea partidelor de a furniza competenţe pentru noul Guvern.
Formula PDL- psd: Câte doi ani fiecare
În condiţiile în care liberalii se încăpăţânează să nu renunţe la postul de prim-ministru, PSD şi PDL şi-au intensificat contactele.
Fără să existe încă negocieri oficiale, cele două partide ar fi convenit asupra modului de împărţire a funcţiilor.
Postul de prim-ministru ar reveni, câte doi ani, fiecărui partid. Cine va avea prima dată funcţia nu s-a stabilit încă. Posturile de miniştri ar urma să fie şi ele împărţite în mod egal.
„Trebuie găsită o formulă paritară, pentru că suntem aproape egali”, a precizat Geoană.