» Tancuri vechi pe post de utilaje forestiere, WC-uri scumpe, dar nefunctionale, sau proiecte care au inghitit bani, dar nu au produs nimic. Acestea sunt doar cateva exemple de afaceri facute cu banii statului in ultimii ani.
» Multe dintre achizitii s-au lasat cu dosare penale, dar cei mai multi dintre vinovati nu au platit nici un leu in contul pagubei produse bugetului public.
Romania este tara in care nu se construiesc autostrazi din cauza lipsei banilor, dar institutiile statului arunca miliarde pe bunuri si servicii inutile sau exagerat de scumpe. Dupa primele scandaluri de la inceputul anilor ’90, sirul achizitiilor care au sfidat legea si bunul-simt nu s-a oprit nici in ziua de astazi. Multi functionari din Guvern, Parlament, primarii sau alte institutii publice au folosit banii statului pentru a imbogati firmele prietenilor sau ale rudelor sau, pur si simplu, pentru a-si satisface capriciile. "Romania libera" face o trecere in revista a unora dintre cele mai aberante astfel de achizitii.
Tanc pentru Romsilva: 300 de mii de dolari
In noiembrie, DNA a inceput cercetarea penala a lui Dumitru Cristea, directorul Complexului Energetic Turceni, care a cumparat un tanc fara a respecta legea achizitiilor publice. Prejudiciul calculat este de opt miliarde lei vechi. In afacere este implicat Mugurel Surupaceanu, fost prefect de Gorj, care este cercetat pentru achizitionarea unui alt tanc, de data asta pentru Romsilva, regie condusa in 2003 de Ion Dumitru. Fostul director (care ulterior a fost ales si deputat PSD) a cumparat cu 300.000 de dolari un "blindat" care nu a fost folosit niciodata pe functia de utilaj, asa cum visa el. Vanzatorul, o firma fictiva din Ucraina, l-a vandut unei societati din Romania, Eufrat SRL, pentru 6.250 euro, care, la randul ei, l-a "oferit" Romsilva. Tancul Romsilva consuma 80 de litri de motorina