Ieri, 4 decembrie, la Universitatea Bicocca din Milano s-a sărbătorit al 60-a aniversare a “Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului” şi a “Constituţiei Italiene”. Evenimentul a Ieri, 4 decembrie, la Universitatea Bicocca din Milano s-a sărbătorit al 60-a aniversare a “Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului” şi a “Constituţiei Italiene”.
Evenimentul a fost deschis cu trei piese româneşti interpretate de “Banda del Villaggio Solidale”, trupă de interpreţi ţigani din România.
La eveniment s-au rememorat numeroase momente din perioada nerespectării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Elevi, profesori, scriitori şi actori au rememorat victimele încălcării acestora în Italia.
Majoritatea construcţiilor (poduri, clădiri) milaneze, din ultimii ani, au fost făcute cu ajutorul românilor, marocanilor, ucrainienilor. Aceştia sunt aleşi de patroni, dis-de-dimineaţă, în funcţie de robusteţe, din locurile unde se strâng muncitorii zilieri.
Sunt încărcaţi în furgonete ca animalele şi duşi la locul de muncă. Pe şantiere sunt exploataţi la maxim, plătiţi şi cu doi euro pe oră, şi nu vor avea, poate, niciodată documente italiene.
Pe ecranul “Aulei Magna” a Universităţii Bicocca au fost proiectate mesaje rasiste culese de-a lungul timpului din diferite locuri din Milano sau Peninsulă:
“Să oprim invazia clandestinilor, gata cu încurajările imigraţiei.”
“Nu, imigranţilor.”
“Mănâncă şi cumpără produse italiene”
Un poliţist către un băiat din Ghana: “Mărturiseşte, maimuţă.”
S-a specificat faptul că în Italia există circa patru milioane de muncitori “la negru” care scapă statisticilor. Aceştia, dacă mor la locul de muncă, nu intră în nici un tip de evidenţă.
Românii, moldovenii, ucrainienii şi albanezii lucrează “la negru” mai