A plecat dintre noi unul dintre cei mai curaţi oameni pe care mi-a fost dat să-i cunosc. Sunt cutremurat să aflu trista veste a trecerii în nefiinţă a celui care a fost dl. Ticu Dumitrescu.
Ca unul care am fost extrem de apropiat de dl Ticu, trăiesc acest moment ca pe o cumplită pierdere personală. Îmi amintesc perfect prima noastră convorbire telefonică, pe la începutul anilor '90. Dl Ticu se afla la New York şi m-a sunat din redacţia săptămânalului "Lumea Liberă Românească". Cel care ne-a mijlocit convorbirea a fost regretatul Cornel Dumitrescu, alături de Dan Costescu editor al acelei importante publicaţii a exilului românesc. Am vorbit îndelung despre situaţia foştilor deţinuţi, despre manevrele regimului fesenist de a împiedica deschiderea dosarelor Securitaţii. În anii următori, ne-am întâlnit şi am vorbit pe larg despre avatarurile Legii Ticu, despre lupta sa pentru adevăr în România.
Constantin Ticu Dumitrescu a fost un luptător devotat pentru dreptate, adevăr, onoare şi cinste. A petrecut ani grei în temniţele comuniste pentru faptul că a refuzat să pactizeze cu forţele Răului totalitar. A fost un democrat sincer, un om de o căldură şi de o generozitate unice. A fost ţinta unor calomnii imunde, a unor atacuri abjecte venite din partea foştilor săi torţonari şi aliaţilor lor actuali, dintre care unii se pretind "anti-comunişti". S-au folosit împotriva sa cele mai mizerabile forme de dezinformare. Au crezut agenţii Răului că-i vor frânge voinţa de libertate. S-au înşelat însă lamentabil.
În anul 2008, editura Polirom a publicat volumele de amintiri "Mărturie şi document". Sunt cărti absolut indispensabile pentru cei care vor să ştie ce a fost dictatura comunistă. Nu numai amintirile sale, de o uluitoare acuitate, dar şi documentele culese cu grija, dau imaginea deopotrivă a terorii şi a rezistenţei. Pe data de 27 mai 2008, d