În prezent, deşi combustibilii fosili reprezintă cea mai importantă sursă globală de energie, rezervele devin tot mai rare şi mai scumpe, în special în cazul petrolului.
Problemele de mediu legate de consumul de combustibili fosili nu sunt deloc de neglijat, efectele schimbărilor climatice devenind din ce în ce mai vizibile. De aceea, atât în termeni politici, cât şi economici, sursele de energie durabilă reprezintă o provocare importantă a viitorului. În Germania, potenţialul energetic al biomasei este estimat la 10% din consumul principal actual de energie. O proporţie substanţială a acestei biomase poate fi cultivată sub forma plantelor energetice şi a copacilor cu creştere rapidă cultivaţi pe terenuri agricole care nu mai sunt folosite pentru industria alimentară.
SOLUŢII. Proiectul iniţial a fost nefezabil, deoarece costurile de producţie şi desfacere a aşchiilor de lemn erau prea mari pentru a obţine un raport avantajos cost/ eficienţă. Pentru ca proiectul să devină fezabil era necesară modificarea cadrului politic şi economic, iar acest lucru s-a realizat prin adoptarea, în 2004, a Actului Energiei Regenerabile. Beneficiind de sprijinul guvernului regional din landul Brandenburg şi de o evaluare iniţială pozitivă din partea unei comisii a Iniţiativei Tehnologiei Energiei, proiectul a putut continua.
Datorită impulsului dat de sprijinul financiar, iniţiativa a luat forma proiectului INTERREG IIIA, în care grupuri din Polonia şi operatori din Brandenburg au abordat în comun problema exploatării biomasei. Programul Leader a furnizat sprijin sub formă de investiţii, în care banii au fost folosiţi pentru achiziţia de buşteni şi puiet cu rădăcini. Sponsorii proiectului au furnizat resurse pentru cofinanţare. Doi fermieri au amenajat 30 de hectare de teren necultivat, iar zece hectare au devenit disponibile pentru cultivare de p