Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Constantin Ticu Dumitrescu, a încetat din viaţă ieri la Spitalul de Urgenţă Floreasca, în urma unei grave suferinţe hepatice.
Purtătorul de cuvânt al spitalului, doctorul Bogdan Opriţă, a precizat că Ticu Dumitrescu a fost internat mai mult de o lună în această unitate şi joi a cerut să fie externat. A fost om politic, deţinut politic, senator de orientare creştin-democrată (în două legislaturi între 1992 şi 2000), preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, iniţiatorul Legii Lustraţiei, membru al Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii. Din 1990 a fost membru al CPUN. La 22 decembrie 1989 a pătruns cu alţi oameni în sediul Comitetului Central, participând la evenimente. De atunci s-a implicat în lupta pentru edificarea democraţiei în România, iar ca parlamentar a iniţiat şi alte legi în afara Legii Lustraţiei, printre care amintim Legea deconspirării Securităţii, Legea anulării condamnărilor politice din perioada comunistă. S-a afirmat în activitatea PNŢCD, fiind prieten apropiat al lui Corneliu Coposu. După 2003 s-a retras din activitatea politică.
VIAŢĂ GREA ÎN COMUNISM
Viaţa sa a fost extrem de zbuciumată pe timpul comunismului. S-a născut într-o familie de învăţători, iar tatăl său, membru al Partidului Naţional Ţărănesc, a fost exclus din învăţământ pe motive politice, urmărit şi arestat. A urmat destinul familiei sale în lupta împotriva comunismului, fiind arestat în repetate rânduri de Siguranţa şi Jandarmeria comunistă pe când era elev al Liceului “Sfinţii Petru şi Pavel” din Ploieşti, colaborator apropiat al profesorului Virgil Şerbănescu, liderul Partidului Naţional Ţărănesc pe judeţul Prahova, sau student (1945-1948). A fost eliminat din Facultatea de Drept şi urmărit de Securitate. A devenit fugar, pentru ca în 1949 s