Fructele, ciocolata şi prăjiturile de casă sunt cele mai indicate deserturi pentru cei mici. Dulciurile sunt pe locul întâi în topul cadourilor de Moş Nicolae. Atenţie însă la calitate şi la cantitate! Unele deserturi pot fi greu digerabile şi pot da tulburări digestive. Puţin zahăr nu strică, spun specialiştii. Dimpotrivă, creierul chiar are nevoie de zahăr pentru stimularea memoriei, a capacităţii de concentrare şi de învăţare.
În plus, alimentele care conţin zahăr stimulează producţia de serotonină la nivelul creierului, ceea ce creează bună-dispoziţie, reduce stările depresive şi ajută la obţinerea unui somn odihnitor. Totuşi, aceste beneficii există numai în situaţia unui aport moderat de zahăr.
Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii recomandă ca zahărul din alimentaţie să nu depăşească 50-60 g pe zi. Trebuie să ţinem cont, însă, că dulciurile nu sunt singurele alimente cu un conţinut bogat de zahăr.
Zahărul se găseşte ascuns în pâine, în sosurile din comerţ, în cerealele pentru copii şi în băuturile răcoritoare.
Zahărul brun, de preferat celui alb
Un singur gram de zahăr are patru calorii. De aceea, excesul de dulciuri duce în timp la obezitate. O persoană care mănâncă multe dulciuri concentrate sau pâine şi bea sucuri acidulate dulci ajunge să consume aproximativ 150-200 g de zahăr zilnic.
În plus, un consum excesiv de zahăr vitregeşte organismul de elemente nutritive.
Acest îndulcitor natural nu conţine nici vitamine, nici minerale, prin urmare nu are niciun alt beneficiu asupra sănătăţii decât menţinerea constantă a glicemiei. „Ar fi de preferat să folosim pentru prepararea deserturilor şi ca îndulcitori pentru cafea sau ceai zahărul brun sau mierea.
Zahărul brun este identic cu cel alb din punct de vedere caloric, însă este mai puţin rafinat