Fostul deţinut politic Ticu Dumitrescu n-a renunţat nici aproape de moarte la marea sa dorinţă, de a vedea stârpite ultimele urme ale comunismului. Dincolo de moarte, Ticu Dumitrescu a dat ieri o ultimă lovitură regimului care l-a chinuit ani în şir: sicriul fostului deţinut politic a fost depus, după dorinţa acestuia, într-unul dintre locurilesimbol ale comunismului. Este vorba de clădirea care până în 1989, o vreme şi după, a fost locul de muncă al unor tovarăşi: sediul Comitetului Central. Sursa: Sorin Antonescu
Poate de aceea scurta slujbă ţinută ieri după-amiază în actualul sediu al Ministerului Internelor a fost, mai degrabă, un ritual, o exorcizare, o curăţire a locului. Constantin Ticu Dumitrescu a decedat la vârsta de 80 de ani, după o luptă crâncenă împotriva cancerului.
Politicienii de azi n-au fost de faţă când trupul lui Ticu a fost adus. Erau ocupaţi cu o serie de consultări şi negocieri care să ducă la formarea unui nou guvern. Îl aşteptau doar câţiva angajaţi ai Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) - instituţia pentru care s-a zbătut atâta amar de vreme.
Ultima victorie a lui Ticu pe care aceştia şi-o amintesc a fost lansarea unui volum de memorii ale fostului deţinut, ce ar fi trebuit să apară imediat după Revoluţie. A fost bine şi aşa, la aproape 19 ani distanţă: „Radia de bucurie, era încântat că reuşise. Nu ştiu însă cât se simţea de împlinit: avea şi alte proiecte de terminat“, ne-a spus unul dintre oamenii care i-au fost alături.
„Grijile sale erau legate tot de continuarea deconspirării Securităţii. Ultima dată când ne-am întâlnit, înainte de alegeri, despre asta vorbea“, a mărturisit şi Claudiu Secaşiu, membru în Colegiul CNSAS.
Paturi din beton, o măsuţă din beton
Reîntoarcerea de ieri a lui Ticu Dumitrescu în actualul sediu al MIRA are