- Vechea cetate isi are originile in epoca romana.
- Dejul a fost tot timpul unul dintre bastioanele de aparare a Transilvaniei impotriva invaziilor din nord-vest.
Valea manoasa a Somesului Mic intalneste apele bogate ale Somesului Mare pe o campie strajuita de dealuri impadurite, semete aidoma muntilor. Pe acea campie se inalta cetatea Dejului, odinioara unul dintre cele mai importante puncte strategice din Transilvania de Nord. Orasul s-a dezvoltat, de-a lungul istoriei, datorita importantei sale militare, datorita faptului ca aici se intalneau drumului negutatorilor din Cluj, Bistrita, Baia Mare si Satu Mare si datorita importantelor resurse de sare din subsol. Chiar langa Dej se afla vechea localitate Ocna Dej, azi un cartier al orasului.
Aici, se afla una dintre cele mai importante mine de sare, care a devenit si un important punct turistic din doua motive. Primul este calitatea aerului din mina de sare, folosit pentru tratarea diferitelor boli respiratorii. Al doilea motiv este faptul ca in subteran a fost amenajata o capela ecumenica, ce atrage mii de vizitatori, fascinati de stralucirea nepamanteasca a vitraliilor amenajate in fata unor puternice surse de lumina artificiala, dar si incantati de posibilitatea de a face sport pe terenurile subterane, amenajate in caverna de sare.
Intre Dealul Florilor si Sfantul Petru
Vechiul oras transilvanean se intinde pe cinci coline. Este vorba de Dealul Florilor, de Dealul Sfantului Petru, de Cic, de Iglisiu si de Rompas. Exista dovezi arheologice ca bogatele resurse de sare erau exploatate de pe vremea dacilor, iar in perioada romana, castrul construit la Caseiu, in nordul actualului judet Cluj, avea rolul de a proteja tocmai exploatarea de sare. De la Dej, bulgarii de sare erau incarcati pe plutele care coborau pe Somes, prin nordul Daciei Porolossensis, si ajungeau in pr