Acvariu de piatră? Pare incredibil, dar această ciudăţenie chiar există. Nu într-un loc exotic, ci chiar la noi, aproape de Piatra Neamţ. Un acvariu cu "locatari" care nu mai înoată de 30 de milioane de ani.
Oraşul Piatra Neamţ se aşterne domol, adăpostit la poalele a trei culmi botezate cu nişte nume ciudate, aproape poetice: Cozla, Cernegura şi Pietricica. De curând, în urbe a apărut o telegondolă care, pornită din centrul localităţii, se reazemă pe culmea Cozlei. Foarte puţini dintre turiştii care se încumetă să parcurgă acest traseu ascendent ştiu însă că, urcând spre vârful dealului, coboară de fapt spre fundul unei mări străvechi. Din care, aici, au ieşit la iveală, aproape de lumina zilei, câteva sute de hectare. Acolo se află "acvariul de piatră". Sunt stive groase de aproximativ 100 de metri, compuse din roci moi. Toate iau înfăţişarea unor pietre ciudate care, lovite cu muchia ciocanului geologic, se despică uşor şi se deschid precum paginile unei cărţi nemaivăzute, venite de dincolo de timp.
Pagini ale căror "ilustraţii" readuc la viaţă efigiile unor fiinţe acvatice, mai ales peşti, care au trăit aici cândva, cu mult timp înainte de apariţia omului.
CălăuzeleSavanţii, români, dar şi cei străini, cunosc de foartă multă vreme "acvariul de piatră" ascuns în stâncile din preajma oraşului Piatra Neamţ. Deosebit de complexă, această regiune a început să fie studiată încă din 1883, când Leon C. Cosmovici a efectuat aici prima campanie de săpături, în cursul cărora a descoperit peşti fosilizaţi. În următorii doi ani şi-a continuat săpăturile, iar în 1887 şi-a concretizat cercetările într-o primă lucrare ştiinţifică dedicată acestei zone: "Păturele cu peşti din Munţii Pietricica şi Cozla – Districtul Neamţ. Oraşul Peatra". Ceva mai târziu, în 1904, studiind peştii fosili colectaţi de L.C. Cosmovici, depuşi în colecţiile