» Potrivit unor surse bine informate, presedintele i-ar fi dat premierului timp de gandire doua zile pentru a renunta la conditia numirii sale ca prim-ministru, oferindu-i in schimb sefia Camerei Deputatilor.
» Deocamdata, ambele variante de guvernare PSD–PD-L si PNL–PD-L raman in discutie. Presedintele Basescu si liderii PD-L au dat insa semnale clare ca ar prefera un executiv de dreapta, astfel incat mingea se afla in terenul liberalilor.
Presedintele Traian Basescu a dat ieri liber formarii noului guvern in care vioara intai este PD-L, partid ce va numi premierul.
seful statului a invitat UDMR sa faca parte din acest Executiv, iar minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara, le-a propus sa sustina Cabinetul PD-L, din Parlament. Acestea au fost singurele certitudini rezultate in urma discutiilor purtate de Basescu cu partidele parlamentare, in vederea constituirii Executivului.
Optiunea presedintelui Basescu, sugerata si de liderii PD-L, pentru construirea unei guvernari de dreapta s-a lovit in cadrul consultarilor de inflexibilitatea liberalilor care nu au cedat functia de premier, dupa cum ne-au declarat surse oficiale. Insa negocierile sunt in plina desfasurare, ieri noapte fiind programata o intalnire a PD-L cu PNL.
Oferta democrat-liberalilor pentru Calin Popescu Tariceanu este presedintia Camerei Deputatilor. Presedintele PD-L, Emil Boc, a reiterat, dupa intalnirea cu seful statului, ca prima optiune a partidului sau pentru formarea Guvernului, o reprezinta PNL, fara sa fie excluse si alte optiuni. "Presedintele a cerut expres ca in nici o discutie politica sa nu se faca vreo precizare cu privire la viitorul mandat prezidential din 2009, adica aceasta tema sa fie exclusa de la orice discutie" a spus Boc.
Liberalii, inflexibili
In schimb, liberalii s-au aratat inflexibili in discutiile cu Tra