Părintele moral al deconspirării Securităţii a încetat din viaţă la Spitalul Floreasca, bolnav de cancer. Ticu Dumitrescu a murit la 80 de ani, fără să vadă lustraţia aprobată. Legea care îi poartă numele a fost atacată de nenumărate ori şi, în prezent, instituţia are atribuţiile ciuntite. Corpul neînsufleţit a fost depus în fosta clădire a Senatului din Piaţa Revoluţiei, iar familia a interzis accesul presei la catafalc. Fostul senator va fi înmormântat în satul său natal, Fânari, judeţul Prahova.
Spre deosebire de pastorul Gauck, care s-a retras din viaţa publică după ce fosta Stasi, poliţia secretă a RDG, a fost deconspirată, cu acordul societăţii germane, fostul senator s-a stins cu amărăciunea de a şti că eforturile sale similare au fost zădărnicite.
Proiectele sale, atacate şi ţinute la sertar
Legea lustraţiei şi aplicarea Legii CNSAS – marile proiecte ale lui Ticu Dumitrescu – ori nu au fost niciodată puse în practică, ori aplicarea parţială le-a transformat într-un semieşec.
Legea lustraţiei zace încă şi acum în sertarele Camerei Deputaţilor. Ultima sa mare nemulţumire a fost provocată de faptul că în urma deciziei Curţii Constituţionale, legea de funcţionare a CNSAS a trebuit modificată, astfel încât Consiliul nu mai este abilitat să emită certificate de colaborare cu Securitatea.
Criza de la CNSAS
Susţinut de liberali, Ticu Dumitrescu a candidat în 2006 la preşedinţia CNSAS şi a fost învins, la votul secret din Colegiu, de Corneliu Turianu, susţinut de PD.
Înţelegerea PNL-PD prevedea ca Dumitrescu să obţină funcţia, însă Turianu a luat un vot mai mult decât ţărănistul.Membrii Colegiului au numit respectivul episod o lovitură de teatru. Angajaţii au protestat în stradă.
Când Traian Băsescu a venit la sediul CNSAS ca să rezolve criza, angajaţii