Cum se poate vedea o stea care a murit cu peste 400 de ani in urma ? Si nu orice stea, ci una celebra. Supernova de la care a inceput « revolutia stiintifica ». O echipa de astronomi a reusit acest lucru. Folosind unul din cele mai mari telescoape terestre si o interesanta tehnica de amplificare, ei au fost capabili sa « fotografieze » un fel de ecou luminos al...supernovei lui Tycho Brahe. Dupa care au folosit datele pentru a re-crea filmul exploziei. Rezultatele, publicate in ultimul numar al revistei Nature, constituie un interesant exemplu de astronomie sofisticata si « arheologie stelara ».
In 1572, Tycho Brahe era un tanar si bogat nobil dintr-o familie influenta la curtea regelui Danemarcei, influent si excentric (isi pierduse cea mai mare parte a nasului intr-un duel, dadea ospete fastuoase, tinea la curte un pitic despre care sustinea ca are darul previziunii) cu un interes sporadic pentru alchimie si astrologie.
In Noiembrie 1572, insa, Tycho observa un fenomen ceresc cu totul neobisnuit : o stea noua si foarte stralucitoare, mult mai stralucitoare decat toate celelalte stele de pe cer. Iata cum este descris evenimentul intr-o carte publicata un an mai tarziu, De nova stella.
« In a 11-a zi a lui Noiembrie, la inserat, imediat dupa apus, contemplam cerul senin pe De nova stella, 1573
Foto: University of Copenhagen
care incepeau sa apara stelele.
Am observat o stea noua si neobisnuita, mult mai stralucitoare decat toate celelalte, care stralucea deasupra capului meu.
Cum stiam, de copil, toate stelele de pe cer, chiar si pe cele mai mici – ca sa nu vorbim de o stea de asemenea stralucire – am fost cu totul uluit de aceasta priveliste, pana intr-atat incat aproape ca m-am indoit de proprii mei ochi.
Abia cand am vazut ca si altii, carora le aratam minunatu