ISTORIE. Fostul ministru de finanţe din perioada comunistă a decedat, la vârsta de 85 de ani, în urma unor afecţiuni cardiace. Sursa: Agerpres
Unul dintre ultimii demnitari comunişti, Paul Niculescu- Mizil, a murit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, într-un cămin privat în care locuia de mai mult timp, din cauza afecţiunilor cardiace.
Biografia şi funcţiile de conducere în toate structurile sociale l-au consacrat pe Paul Niculescu-Mizil drept „ideolog“ în perioada comunistă. Agăţat de statutul de intelectual, dar şi de tradiţia din familie, când a hotărât să intre în Partidul Comunist Român (PCR), a luat, în politică, faţa socialistului „uman“. Alăturat permanent lui Gheorghiu-Dej, Paul Niculescu-Mizil a devenit prorectorul şi mai apoi rectorul Şcolii Superioare de Partid „Ştefan Gheorghiu“.
De asemenea, Mizil a fost unul dintre iniţiatorii politicii de eliberare de sub tutela Moscovei, în 1964, şi s-a implicat în relaţiile dintre România şi URSS, prin emiterea unor documente importante pentru istoria comunismului de la noi.
A fost opozantul clanului Ceauşescu
Participant la evenimentele din decembrie ’89, tensiunile dintre el şi Nicolae Ceauşescu au fost evidente în momentul în care s-a opus deschiderii focului împotriva manifestanţilor de la Timişoara. Conflictele dintre cei doi erau însă mult mai vechi, începute pe vremea când Paul Niculescu-Mizil a condamnat deschis politica exagerată ceauşistă. Mai mult, relaţia dintre fiica acestuia, Donca, şi fiul dictatorului, Nicu, care a durat 10 ani, a condus problemele politice către scandaluri sentimentale.
Moştenire de stânga
Cu toate acestea, Paul Niculescu-Mizil a rămas printre „comuniştii“ de vârf ai propagandei sistemului. Raportul Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste, din 2006, l-a nominalizat, alături