Mănăstirea Argeşului îşi sărbătoreşte hramul de Sfânta Filofteia. În fiecare an de Sfântul Nicolae, populaţia oraşului Curtea de Argeş se dublează datorită credincioşilor care vin să asiste la slujba oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Episcopul de Argeş şi Muscel, Calinic. În ciuda ploii şi a temperaturilor scăzute, o mulţime de credincioşi din toată ţara au stat ore în şir la coadă să atingă moaştele Sfintei Filofteia, convinşi că acest lucru îi va feri de rele.
Aseară, preoţii au scos pe braţe din paraclis sicriul cu moaştele Sfântuliţei şi l-au depus într-un loc special amenajat în faţa Mănăstirii.
“Am venit din Dobrogea, aşa cum facem în fiecare an, să ne rugăm la Sfânta. Am adus şi câteva haine cu noi, ca să atingem cu ele racla ca să fie binecuvântate. Am venit prima dată aici, în urmă cu 10 ani, din întâmplare. Aveam băiatul bolnav şi, după ce am fost la mai multe biserici, o rudă mi-a recomandat să vin la Curtea de Argeş, la Sfânta Filofteia. Am venit, şi după două luni, baiatul meu s-a vindecat. De atunci, venim în fiecare an”, a spus Constantina Vlădoiu, din Dobrogea. Femeia a suportat cu stoicism frigul doar ca să se închine la micul sicriu şi să-l atingă, aşa cum au făcut toţi cei care au venitla Curtea de Argeş.
Conform estimărilor poliţiştilor care s-au ocupat de păstraerea ordinii în zonă, peste 10.000 d ecredincioşi au trecut pe la Mănăstire sâmbătă şi duminică, dar nu s-ai înregistrat niciun fel de incidente.
Moaşte aduse din Bulgaria
Moaştele Sfintei Filofteia sunt aşezate într-un paraclis aflat în spatele bisericii, la Palat, într-un sicriu de argint, tocit de buzele şi de mâinile credincioşilor.
Legenda spune că Filofteia s-a născut la sud de Dunăre şi a fost omorâtă de tatăl ei când avea 12 ani pentru că împărţea hrana celor nevoiaşi. De şapte sute de ani, moaşte