Tot mai mulţi tineri chinezi merg la studii în America, iar studenţii americani caută programe universitare în China. Numărul studenţilor chinezi înscrişi la universităţile americane creşte alert. Invers, China devine o nouă destinaţie de specializare internaţională. După scăderea cauzată de greutatea obţinerii vizelor şi de competiţia altor ţări de studii, numărul studenţilor străini din SUA creşte din nou: Institutul pentru Educaţie Internaţională din SUA a numărat anul acesta 624.000 (61% din Asia), un plus de 7% faţă de 2007.
La un loc, aceştia aduc circa 15 miliarde de dolari pe an în economia celor 4.000 de colegii şi universităţi americane. Nu ultimul beneficiu al şcolilor-gazdă este aerul cosmopolit - poţi vedea americani în toată lumea, dar în şcolile americane găseşti tineri din toată lumea, subliniază CNN.
Revin şi studenţii din Arabia Saudită, dar majoritatea sosesc din India, China şi Coreea de Sud. Cel mai mult au crescut înscrierile din China.
O categorie sunt odraslele noii clase mijlocii chineze - estimată la 300 milioane de mame, taţi şi copiii singuri la părinţi. După ce fac studii la standarde globale, nu puţini tineri chinezi se întorc acasă, la oportunităţi de angajare şi familii.
Legiunea chineză
Cealaltă sursă de studenţi chinezi pentru America sunt cei care învaţă cu disperare în spartanele şcoli-internat chinezeşti şi visează la campusurile americane – „care te inspiră să gândeşti, nu doar îţi spun ce să faci“, după cum citează „International Herald Tribune“.
Deja Harvard, Standford sau Brown trimit în China profesori care să-i recruteze pe cei mai buni elevi chinezi. Li se promit chiar burse integrale - spre şi mai marea disperare a tinerilor americani, care se adună tot mai greu în Ivy League, elita universităţilor din SUA.
Admiterile intern