Boris Marte, membru in consiliul de conducere al fundatiei ERSTE si Dejan Petrovic, manager de proiect pentru "Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala" au vorbit despre ce inseamna pentru o fundatie sa fie actionar majoritar al unei banci in perioada de criza si despre prima participare a organizatiilor non-guvernamentale romanesti la un concurs international de proiecte de integrare sociala, intr-un interviu acordat HotNews.ro.
Fundatia ERSTE detine 30% din actiunile ERSTE Group si ofera un premiu de 295.000 de euro celui mai bun proiect social din cele 8 tari participante: Bosnia si Hertegovina, Croatia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Romania, Serbia si Slovenia. Din cele 1.300 de proiecte inscrise pana la data limita, 400 au venit din Romania. In total, vor fi premiate 22 de ONG-uri, iar suma totala a premiilor depaseste 600.000 de euro.
Banii pe care ii castiga din dividende [n.r. fundatia] ii investeste in societatea civila
Reporter: Pentru noi pare neobisnuit sa aflam ca o fundatie este actionara la o banca. Puteti da cateva detalii?
Boris Marte: Poti explica motivul pentru care ERSTE Group are o fundatie ca actionar principal doar daca te intorci in istorie, pentru ca vechea ERSTE Bank a fost ea insasi fondata ca un ONG, in 1819, la Viena, pentru a asigura accesul la servicii financiare a oamenilor obisnuiti. Serviciile financiare erau disponibile doar pentru persoane bogate, privilegiate. Fundatia a acordat oamenilor obisnuiti mai multa independenta prin rezolvarea problemelor financiare, era o casa de economii.
Oamenii care au lucrat, la inceput, pentru ERSTE erau voluntari si scopul lor nu era profitul, ei reinvesteau totul, ca donatie, in societate. Acesta este conceptul si acest concept este foarte vechi in codul a ceea ce noi numim "ERSTE World". Acea asociatie care a fost creata la inceputul seco