Dulciuri sau jucării? Hăinuţe sau cărţi? Câte puţin din fiecare. Dar o nuieluşă? Şi o nuieluşă, dulce, aromată şi viu colorată.
Să fie şi un băţ, dar de zahăr...Moş Crăciun a fost, de când lumea şi pământul, mai răsfăţat de copii: el s-a bucurat, şi se bucură în continuare, de podoabe, haine speciale, beteală, zăpadă (de cele mai multe ori), poezii, cântece. De ce n-ar avea şi Moş Nicolae parte de toate astea? La urma urmei, este darnic, face surprize plăcute şi umple ghetuţele copiilor cu daruri. Pentru că suntem împotriva discriminării, iată, îi dedicăm şi lui o poezie... "Ce faci, Moş Nicolae? Eşti obosit de-atâta drum, ia loc, aici/ lângă sobiţă copiii dorm/ au pregătit ghetuţele ce-aşteaptă darurile tale/ dar înainte de-a le împărţi cadouri/ hai, să vorbim... mi-e dor" (Elena Toma, www.poezii.biz).
În aşteptarea lui Moş Nicoale, se întâmplă uneori ca micuţii să fie ameninţaţi, în glumă, de părinţi, că s-ar putea să găsească în ghetuţe o nuieluşă de toată frumuseţea, dacă sunt neastâmpăraţi. Dar cine-i mai păcăleşte pe pici, în ziua de azi? Poate că a mers şmecheria într-un an, doi, dar, cu trecerea timpului, prichindeii s-au obişnuit cu farsa pentru că, nu-i aşa, oricât de strâmtorat ar fi cu finanţele, Moş Nicolae are grijă ca bucuria copiilor să rămână vie. Ca să nu mai vorbim de faptul că nuieluşa tradiţională s-a supus şi ea tendinţelor vremurilor şi e tot mai modernă: îmbrăcată în staniol, garnisită cu sclipici, parfumată, zâmbitoare, poate chiar oacheşă (asta în cazul în care ucenicii lui Moş Nicolae îi creează şi un chip) şi, de ce nu, cu jucării agăţate în cârligul ei cârn.
Sărbătoarea de Sfântul Nicoale marchează, de fapt, venirea iernii, la noi în ţară şi, de asemenea, începutul frumoaselor sărbători pe care toţi creştinii le întâmpină cu drag. În fiecare an, oamenii aşteaptă ca de ziua lui, Moş Nicola