S-a născut la 1 februarie 1931 în Sverdlovsk (azi Ekaterinburg). Tatăl său, Nikolai, a fost condamnat în 1934 la trei ani de muncă grea într-un gulag, pentru agitaţie antisovietică. Mama, S-a născut la 1 februarie 1931 în Sverdlovsk (azi Ekaterinburg). Tatăl său, Nikolai, a fost condamnat în 1934 la trei ani de muncă grea într-un gulag, pentru agitaţie antisovietică. Mama, Klaudia, a fost croitoreasă.
La vârsta de 14 ani, Boris Nikolaievici Elţîn şi câţiva prieteni au intrat într-un depozit al armatei, au furat câteva grenade şi au încercat să le desfacă. O grenadă a explodat, iar Boris şi-a pierdut două degete. A urmat Liceul Puşkin din Berezniki, Perm, unde s-a remarcat la sport, apoi a absolvit Institutul Politehnic din Sverdlovsk, specializarea construcţii. În 1961, a intrat în PCUS. În ’76, a fost numit şef de partid în Sverdlovsk, practic liderul regiunii, una dintre cele mai importante centre industriale.
Împotriva lui Gorbi, la preşedinţie
La 24 decembrie 1985, Elţîn a fost numit prim-secretar al Comitetului Orăşenesc Moscova al PCUS. Mihail Gorbaciov, secretar general al PCUS, îl considera omul său. A fost demis, însă, în 1987, pentru critici la adresa lui Gorbaciov şi a soţiei acestuia, Raisa, pe care o considera prea băgăcioasă. După eliminarea sa ar fi avut o primă tentativă de sinucidere, declara Nikolai Rizhkov, un politician marcant din cercul lui Gorbaciov.
În timpul vizitei în SUA, în 1989, Elţîn a fost năucit de diversitatea produselor dintr-un supermarket din Houston. Un apropiat, Lev Sukhanov, a scris că “atunci a murit ultima picătură de bolşevism” din Elţîn. S-a poziţionat clar ca opozant al lui Gorbaciov, acuzându-l că nu aplică reforma promisă.
Susţinătorii lui Gorbi l-au atacat pentru meteahna cu vodca. Această acuzaţie i-a crescut popularitatea lui Elţîn, care a ajuns