Una din cometele Sistemului Solar ar putea fi un «intrus» venit din alte parti ale Caii Lactee. Este vorba despre cometa Machholz, despre care astronomii sustin ca nu este ca alte comete. Si ca ar putea proveni din sistemele planetare invecinate. Despre ce este vorba? Cum se poate stabili acest lucru? Cum se determina compozitia cometelor? Si de ce este acest lucru important? Am incercat sa raspundem la aceste intrebari cu ajutorul lui Mirel Barlan, de la Observatorul astronomic din Paris.
Stiinta cometelor
Cometa Machholz nu este ca alte comete. Autorii studiului publicat in Astronomical Jurnal au investigat compozitia a peste 150 de comete din Sistemul Solar pentru a putea spune acest lucru. Cum se poate insa face acest lucru?
Mirel Barlan (Observatorul din Paris) : "Este vorba in principal de doua metode.
Mirel Barlan
Foto: Hotnews
Una dintre ele este investigarea productiei de praf emis in procesul de sublimare a elementelor volatile, cu ajutorul observatiilor in vizibil si infrarosu. O alta metoda urmareste sa calculeze abundenta gazelor detectate. Pentru asta se fac analize spectroscopice in ultraviolet, vizibil si infrarosu apropiat. Se numeste «calculul abundentelor» si se realizeaza relativ la o anumita molecula considerata drept referinta.
Autorii articolului de care vorbim au facut aceste investigatii pentru radicalul OH."
Fiecare cometa este unica in felul ei. David Scheicher, de la Flagstaff Observatory, Arizona, a determinat in acest fel compozitia chimica a peste 150 de comete. Si a gasit tot felul de particularitati interesante pentru cometa Machholtz. Particularitatile chimice vin sa se adauge insa unei intregi serii de particularitati fizice, spune Mirel Barlan.
Mirel Barlan: Cometa Machholz este particulara, deoarece are o orbita eliptica c