In China, cresterea economica redusa si criza internationala au dus la disponibilizarea unui numar mare de muncitori din centrele urbane. Acum tot mai multi dintre ei se intorc acasa, iar fenomenul nu face decat sa duca la noi conflicte.
Fan Junchao din Shuangfu, China si-a petrecut ultimii cinci ani din viata muncind la cateva mii de kilometri departare de mica gospodarie pe care o detine familia sa in satul din care provine, scrie The Wall Street Journal. Incurajat de politicile administratiei locale, Fan a decis sa dea in arenda putinul pamant pe care il avea in proprietate si sa lucreze in echipele de muncitori de pe santierele de constructii din marile orase, castigand de cateva ori mai mult decat ar fi obtinut din vanzarea recoltelor.
Insa proiectul imobiliar la care lucra a fost oprit, iar Fan a fost nevoit sa se intoarca acasa. "In prezent, nu am nici un plan", afirma el, adaugand "incerc sa le fac pe toate pe rand".
Fan Junchao se numara printre sutele de mii de persoane care si-au pierdut slujbele in fabricile din orase sau pe santierele de constructii, dintre cei 130 de mii de muncitori ai Chinei care aleg sa se angajeze la celalalt capat al tarii si care sunt cunoscuti sub numele de "populatia flotanta".
Economia bazata pe industrie a Chinei aflata in plina dezvoltare a fost grav afectata de efectele crizei financiare globale. Provinciile rurale care furnizau mare parte din forta de munca a fabricilor chineze se confrunta cu inceputul uni val de migratie care ar putea distruge stabilitatea celei mai populate tari din lume.
Rata somajului aflata in crestere accelerata a dus la o serie intreaga de proteste si de greve. Oficialii guvernului, desi extrem de prudenti in mod normal, au ales sa faca mici concesii muncitorilor protestatari si sa vorbeasca in mod deschis despre problemele care ii ingrijoreaza in ceea ce privest