BCR, cea mai mare banca din sistem, iese la atac pe segmentul de economisire cu un depozit in euro pe doua luni, la care plateste o dobanda de 7% pe an. Acesta este cel mai ridicat nivel oferit de bancile locale in ofertele standard pentru clienti.
"A ajunge la 7% pe an pentru un depozit in euro nu este exceptional", considera Sorin Mititelu, directorul executiv al Directiei Dezvoltare Afaceri si Produse Retail din BCR. Suma minima pentru constituirea unui astfel de depozit este de 1.000 de euro. Banca a majorat totodata si dobanda la contul de economii Maxicont, la 5% pe an, iar clientii care achizitioneaza in paralel si unitati ale fondului monetar BCR Asset Management primesc 6% pe an.
Pe piata dobanzile la depozitele in euro oscileaza in general intre 5% si 6% pe an, in functie de maturitatea depozitului. Volksbank, un alt jucator de top, plateste de saptamana trecuta o dobanda de 6,5% pe an la depozitele in euro pe o luna, insa pentru celelalte scadente dobanzile sunt mai mici.
Decizia BCR vine chiar in contextul in care Banca Centrala Europeana (BCE) este in plin ciclu de reducere a dobanzii. Saptamana trecuta BCE a taiat 0,75 puncte procentuale din dobanda de referinta la euro, ducand-o la 2,5% pe an, nivelul urmand sa fie executat pentru prima data in cadrul licitatiei care va fi organizata pe 10 decembrie. In urma anuntului, indicatorul EURIBOR pentru scadenta de trei luni (care exprima dobanda la care cele mai importante banci din zona euro isi ofera imprumuturi intre ele) a coborat cu doar 10 puncte de baza, la 3,56% pe an.
Sorin Mititelu spune insa ca pentru banci a ajuns sa fie mai ieftin sa atraga finantari de pe piata locala decat sa se imprumute in strainatate.
De altfel, bancile romanesti cu greu mai pot sa acceseze linii de credit de la mamele lor, care pana acum le ofereau lichiditati ieftine in euro. Totodata, prima d