Banca Nationala se uita cu mare atentie la toate bancile din sistem, pentru ca in aceasta perioada chiar si caderea unui jucator de talie mica ar distruge increderea clientilor, reprezentand astfel un risc sistemic.
"Nu poti sa intervi oriunde este nevoie. Interventiile trebuie facute acolo unde eficienta este maxima, ca regula in cazul bancilor de importanta sistemica. Dar si o banca mica disemineaza neincrederea deponentilor tot ca o banca mare. Acum efectul de contagiune este mai puternic decat in crizele precedente", a explicat Ion Dragulin, directorul Directiei de Stabilitate Financiara din BNR.
Daca o banca ar avea probleme de lichiditate si poate oferi garantii eligibile la BNR poate sa primeasca lichiditate. Daca banca este insa insolvabila si are importanta sistemica, Guvernul poate interveni prin preluarea creditelor neperformante si injectare de capital, spune oficialul BNR.
Dragulin a explicat ca, in situatii de criza bancara sau de puternice socuri asupra bancilor, guvernele pot oferi garantia statului pentru emisiuni noi de capital sau chiar poate injecta capital in unele banci, solutii aplicate de unele state.
Guvernele sunt intotdeauna solvabile si garantiile oferite pot sa garanteze succesul noilor emisiuni de capital.
Interventia Guvernului este o solutie si pentru situatii in care increderea intre banci pe piata scade foarte mult, iar banca centrala injecteaza lichiditati pe masura mijloacelor pe care le are la dispozitie, pe masura colateralului existent in piata si isi epuizeaza mijloacele. Un exemplu de acest gen este situatia tensionata existenta pe piata interbancara in octombrie. Prin aceasta interventie se urmareste redresarea situatiei de lipsa de incredere totala pe piata interbancara, daca problema este lipsa de incredere. Este cazul in care unele banci au lichiditate, dar nu mai vor sa imprumute alte banci,