In aceste zile a aparut Ghidul solicitantului pentru masurile 112, Instalarea tinerilor fermieri, si 141, care se refera la fermele de subzistenta. Pentru aceste masuri, Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Mures, are obligatia de a face planul de afaceri al acestor masuri.
Planul de afaceri trebuie sa includa detalii privind investitiile care se realizeaza demonstrând ca cel putin 30% din sprijinul acordat va fi investit pentru realizarea conformitatii cu standardele comunitare, modernizarea si dezvoltarea exploatatiei. “Putem spune cine anume poate beneficia de aceste masuri. La instalarea tinerilor fermieri care se incadreaza in axa 1, de cresterea competivitatii sectorului agricol si forestier, obiectivele sunt cresterea competivitatii sectorului agricol prin promovarea installarii tinerilor fermieri, si sprijinirea procesului de modernizare in conformitate cu cerintele pentru protecttia mediului. De asemenea, se refera la imbunatatirea managementului exploatatiilor agricole, prin reinoirea generatiei sefilor acestora”, ne-a declarat directorul executive al OJCA Mures, Ioan Cotutiu.
Obiective specifice, acestei masuri, se refera la cresterea veniturilor exploatatiilor conduse de tinerii fermieri, cresterea numarului de tineri agricultori care incep pentru prima data o activitate agricola ca sef de exploatatie, precum si incurajarea tinerilor fermieri de a realiza investitii. Contributia publica in ambele masuri este de 20%, contributia Guvernului Romaniei, iar 80 %, este contributia Uniunii Europene. Valoarea ajutorului financiar difera în functie de planul de afaceri si suprafata de teren, dar nu poate depasi suma de 25.000 de euro, bani acordati în doua transe.
Obligativitatea cursurilor
Toti cei care vor accesa aceste masuri, vor trebui sa faca cursuri de calificare, in meseria de agricultori. Aceste cursuri vor fi cuprinse in Mas