Companiile incep sa se uite cu mai mare atentie decat pana acum la performanta individuala, pentru ca in prezent functioneaza cel mai bine principiul "daca ai mai putini bani, esti mai atent unde se duc".
Dupa ce in ultimii ani salariile au crescut sustinut ca urmare a crizei acute de specialisti din piata, una din consecintele noului context economic este ca angajatorii nu vor mai recruta la "suprapret" si nici intr-un caz nu vor mai scoate la angajare pozitii pe salarii care sa depaseasca cu 10% media pietei.
"Chiar incepand cu vara aceasta, salariile pe pozitii de entry-level nu au mai ajuns la valori maxime, dat fiind ca angajatorii au inceput sa dea mai putin pentru entry-level si sa creasca salariile pentru pozitii mai inalte", spune Ruxandra Stoian, director servicii de consultanta in resurse umane in cadrul PricewaterhouseCoopers (PwC) Romania.
In ultimii doi ani, salariile au crescut cu doua cifre - 14% in 2007 si 15% in 2008, insa datorita ratei inflatiei de aproximativ 6,7% din ambii ani, cresterea reala a salariilor a fost de 7-8%, potrivit datelor PwC. Mai mult decat atat, in cazul companiilor care au inghetat salariile, singurul fel in care isi mai pot recompensa angajatii este la nivel de performanta individuala.
"Oamenii vor incepe sa aprecieze stabilitatea unei companii si vor renunta la 'short-term-ism' si la industriile percepute ca fiind nesigure", afirma Stoian, care explica ca am putea asista la un efect invers al atractivitatii brandului de angajator, ca urmare a faptului ca foarte afectate de criza economica au fost companiile percepute ca fiind lideri in industriile lor.
Un risc pe care trebuie sa il aiba in vedere angajatorii in perioade de incetinire economica este scaderea productivitatii. "Productivitatea scade daca nu reusesti sa ajustezi repede cheltuielile sau daca ai costuri fixe greu de ajustat, c