Preşedintele va înclina către moderaţie şi prudenţă, dar Congresul reprezintă o populaţie radicalizată. Unii dintre discipolii lui Obama protestează deja faţă de acesta din cauza oamenilor invitaţi în guvernul său.
Barack Obama va fi învestit preşedinte al Statelor Unite pe 20 ianuarie. “Eu organizez brigada de pe 23 ianuarie,” spune în glumă un simpatizant al lui Obama pe care-l consider un fin observator politic. “Ce-i aia?”, îl întreb. “Ei bine, este un grup de oameni care vor fi dezamăgiţi de Obama la numai trei zile de la învestitură”, răspunde el.
Unii dintre discipolii lui Obama nici n-au aşteptat atât de mult. Bloggeri şi editorialişti apropiaţi de aripa progresistă a Partidului Democrat au plonjat deja într-o frenezie critică, protestând faţă de Obama în special din cauza oamenilor pe care i-a invitat să intre în guvernul său. Aceştia sunt consideraţi a fi prea moderaţi şi centrişti.
Greaua Moştenire
Viitorul arată rău. Şomajul creşte, băncile se prăbuşesc. Talibanii par întăriţi de ofensiva împotriva lor; Iranul este pe zi ce trece mai aproape de a deveni o putere nucleară; Rusia este slăbită economic şi agresivă pe plan internaţional. Pakistanul şi India, terorizată de extremiştii islamişti, sunt blocate în neîncredere reciprocă; situaţia din Israel şi Palestina stagnează, iar precaritatea politică cronică a Orientului Mijlociu este exacerbată de situaţia economică îngrozitoare.
China slăbeşte. Un număr-record de americani nu au asigurare de sănătate, şi-au pierdut casele şi depind de mila celorlalţi pentru a-şi asigura hrana.
George W. Bush i-a lăsat lui Obama probleme dificile de rezolvat aproape în toate domeniile. Una dintre cele mai complexe probleme cu care se va confrunta este o relaţie conflictuală cu Congresul. Faptul că Preşedinţia şi Congresul sunt dominate