Managerii straini care vin sa lucreze in Romania accepta salarii cu 20 - 30% mai mici decat in urma cu cateva luni, spun consultantii in executive search.
"Executivii straini care vor sa lucreze in Romania nu mai au statut de expati, ca inainte de criza economica, ci sunt pur si simplu straini care au ramas fara job sau care sunt amenintati de restructurari in tarile in care lucreaza", explica Daniela Necefor, managing partner al companiei de consultanta in resurse umane si executive search Total Business Solutions (TBS).
Spre exemplu, un CFO (chief financial officer - n.r.) care primea in urma cu sase luni un pachet salarial de 10.000 de euro pe luna, aici fiind incluse cheltuielile legate de cazare si cele de relocare, in conditiile actuale poate sa vina sa lucreze in Romania si pe un salariu de 5.000 de euro, la care se adauga si celelalte beneficii, ca masina de serviciu sau plata chiriei. "Valoarea totala a pachetului ajunge in acest caz la 7.000 - 8.000 de euro, cu 20 - 30% mai putin decat inainte", spune Necefor.
Un expat detasat pe pozitie de director financiar - CFO sau director de operatiuni - COO castiga intre 6.000 si 8.000 de euro in companiile cu afaceri cuprinse intre 50 si 100 mil. euro, si peste 10.000 de euro in businessurile foarte mari.
In acelasi timp, un CEO expat are un salariu de 6.000 - 10.000 de euro in firmele mijlocii, 10.000 - 15.000 de euro in cele mari si peste 15.000 - 20.000 de euro in cele foarte mari.
Desi datele companiilor de executive search arata o scadere a asteptarilor salariale ale managerilor straini, deocamdata nu se poate vorbi de o tendinta, iar managing partnerul TBS spune ca ramane de vazut cum va reactiona piata. "Primim aplicatii spontane de la pozitii de entry-level si pana la top management. Oamenii trimit CV-uri, insa ramane de vazut ce va spune piata si cum se vor regla aceste