Românca despre care Charlie Chaplin spunea că este, alături de Winston Churchill şi Albert Einstein, unul dintre cele mai mari genii pe care le-a cunoscut vreodată omeniriea, este comemorată în Europa.
Clara Haskil, una dintre cele mai mari pianiste ale lumii, cea pentru care celebrul Charlie Chaplin şi-a cumpărat cândva un pian marca Steinway, şi-a găsit tragicul sfârşit pe 7 decembrie, cu 48 de ani în urmă. Aproape la fel de mulţi ani au trecut de când pianista, născută în Bucureşti în 1895 şi apreciată, alături de Arthur Rubinstein, Vladimir Horowitz, Claudio Arrau, Vladimir Ashkenazy sau Glenn Gould, drept unul dintre cele mai mari genii pe care le-a cunoscut vreodată omenirea, a fost uitată în ţara ei.
În timp ce în România nimic nu aminteşte de Clara Haskil, în Elveţia o stradă şi o piaţă îi poartă numele. În Vevey se organizează o dată la doi ani Festivalul Clara Haskil, unul dintre cele mai importante concursuri de pian din lume, iar în Marea Britanie se va lansa, în ianuarie 2009, cartea "The Shameful Peace", scrisă de Frederic Spotts, în care este inclusă şi o biografie a Clarei. Autorul relatează despre câteva personalităţi ale vieţii franceze care au supravieţuit ocupaţiei naziste în Franţa, printre care Jean Gabin sau Jean-Paul Sartre, dar şi Clara Haskil. Acesteia din urmă, Spotts îi dedică un capitol în care aminteşte de greutăţile cu care s-a confruntat artista evreică de origine română de-a lungul şederii sale în Franţa.
Haskil, care în cele din urmă a primit Gradul de Cavaler la Legiunii de Onoare Franceze, a fost mai expusă, spune Spotts, atât pentru că era româncă, cât şi pentru că era evreică. Volumul, una dintre nenumăratele biografii internaţionale ale pianistei, va fi lansat pe 6 ianuarie, anunţă editura "Yale University Press", cu o zi înainte de ziua de naştere a Clarei Haskil.
Ultimul Crăciu