“Apocalipsa după şoferi”, noul documentar al lui Alexandru Solomon, va avea premiera joi, 18 decembrie. E ca şi cum ţi-ai petrece viaţa în maşină. Ce vezi în jur? Mutra acră a şoferului vecin sau mânjitorul de parbrize, sau, pur şi simplu, panorama traficului infernal. „E un trafic infernal!” - o exclamaţie pe care o auzim tot timpul. Alexandru Solomon a auzit-o şi el, suficient cât să-şi dorească s-o experimenteze, timp de şase luni de zile, alături de cinci şoferi pe care i-a însoţit în drumurile lor cotidiene. “Sunt oameni obişnuiţi, însă cu poveşti extraordinare”, a spus Solomon.
Conducem cum trăim: agresiv, fără reguli
Primul e domnul Damian, care conduce de 10 ani o Dacie 1300 şi care a avut o fiică, Bianca, ce a murit într-un accident de maşină, la 27 de ani. Mai e Karcsi, paralizat de la mijloc în jos, tot în urma unui accident, care modifică maşini pentru persoanele cu handicap locomotor.
Mihai e poliţist în Bucureşti, de 17 ani, şi a prins toată „evoluţia“ traficului post-’89. Genti livrează comenzi de la 11 dimineaţa la 12 noaptea şi conduce, în medie, cam 150 km pe zi. În fine, mai e Gina, o peruancă, mamă a trei copii, care consideră că traficul din Bucureşti e un haos.
Filmaţi în maşină şi întotdeauna în trafic, cei cinci protagonişti ai documentarului împărtăşesc câte ceva din ce înseamnă viaţa de şofer în Bucureştiul de astăzi. “Felul în care îşi împart ei strada, ca să îşi vadă de drumul lor, e o metaforă pentru felul în care funcţionează societatea noastră. Pe stradă, ca şi la tribunal, câştigă cel mai agresiv, de multe ori cel mai bogat. Pe stradă, unii încearcă să rămână oameni, deşi la capătul drumului nu se întrevede nimic bun”, crede Solomon.
Producătoarea filmului, Ada Solomon, spune că a lucrat la acest film cu pasiune, cu dorinţa de a povesti şi că ceea ce a finalizat es