Guvernul ar putea sa garanteze plasamentele facute de banci intre ele pe piata monetara in cazul in care ar aparea o criza de magnitudinea celei din octombrie, dar cu o blocare de durata a pietei. Atunci dobanzile au urcat chiar si la 90% pe an, in conditiile in care bancile nu isi acordau imprumuturi intre ele, de teama ca nu vor mai putea sa isi recupereze banii.
"Daca ne-am inselat in ceea ce priveste redresarea durabila a functionarii pietei interbancare si neincrederea se va reinstala, cu caderea operatiunilor interbancare, tranzactiile interbancare pot fi garantate de catre Guvern", a spus Ion Dragulin, directorul Directiei Stabilitate Financiara din BNR.
Practic, aceasta ar insemna ca daca o banca plaseaza un depozit la o alta banca, va primi de la Guvern garantia ca la scadenta isi va recupera banii. In octombrie, cea mai neagra luna pentru pietele financiare internationale, bancile locale au imprumutat de la BNR o suma record de 48,99 mld. lei (echivalentul a 13,3 mld. euro), la o dobanda de 14,25% pe an, in conditiile in care nu au mai putut sa atraga finantari din piata. BNR a optat atunci pentru injectii de lichiditati (atat prin fereastra permanenta de credit lombard, cat si prin operatiuni bilaterale, inclusiv tranzactii valutare de tip swap).
Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR, a explicat recent ca bancile ajunsesera in octombrie sa nu isi mai acorde imprumuturi intre ele, dupa ce unii jucatori au fost suspectati ca au ramas fara lichiditati in urma implicarii in operatiunile valutare din timpul atacului asupra leului. Piata monetara a fost astfel aproape blocata, iar dobanzile au urcat in unele zile si la peste 90% pe an. Astfel de planuri de interventie guvernamentala au fost gandite in mai multe state, fiind puse la punct inclusiv in Austria si Grecia.
Guvernul ar putea sa garanteze plasamentele facut