Gorjenii aşteaptă ca vremea să se răcească pentru a putea sacrifica porcii de Crăciun. La sfârşitul săptămânii trecute, aproximativ 30 de persoane s-au prezentat la centrele de verificare a cărnii de porc. GORJ. Doar câţiva gorjeni au tăiat porcul de Crăciun de Sfântul Nicolae. Potrivit lui Ion Iliuţă, inspectorul-şef al Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj, ieri, în Târgu Jiu, la cele patru centre sanitar-veterinare unde poate fi verificată carnea de porc s-au prezentat aproximativ 30 de persoane. Reprezentanţii DSV Gorj au spus că situaţia este asemănătoare celei de anul trecut, numai că în această perioadă temperaturile destul de ridicate îi împiedică pe cetăţeni să-şi sacrifice animalele din gospodării. Centrele se află în Piaţa Centrală, Piaţa 9 Mai, Vădeni şi Biserica de Aramă. „De Sf. Nicolae, doar persoanele de etnie romă taie porcul de Crăciun. Aşa este tradiţia la ei şi au venit să verifice carnea. Programul la centre este după cum doreşte clientul: dacă vine târziu şi medicul nu mai este, îl poate suna şi acesta se prezintă în cinci minute la centru. Vremea destul de caldă nu le permite cetăţenilor să taie porcul. Oamenii vor să consume carnea proaspătă. Mulţi obişnuiesc să o afume. Dacă este aşa de cald, riscă să se altereze. Cel mai probabil, după 15 decembrie va creşte semnificativ numărul peroanelor care vin pentru verificarea cărnii“, a declarat Ion Iliuţă. Testul trichineloscopic costă şapte lei la circumscripţiile de stat şi zece lei, la cele private. Ion Iliuţă a precizat că, în ultimii patru ani, în judeţul Gorj, au fost înregistrate doar patru cazuri de trichineloză.
Fără asomare Gorjenii care cresc porci pentru consumul propriu îi vor putea asoma singuri, de Crăciun, după ce, anul trecut, punerea în practică a acestei norme europene a revenit medicilor veterinari. Potrivit lui Ion Iliuţă, şeful DSV Gorj, acest lucru este posibil pentru