Europenii ignora alimentele in starea lor naturala, iar actul alimentar a devenit un gest mecanic, un automatism lipsit de orice semnificatii culturale sau sociale, potrivit studiilor realizate de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor.
De ce nu mancam sanatos?
Un sondaj efectuat de catre Food Standards Agency din Marea Britanie arata 80% din populatia tanara intelege importanta unei diete sanatoase si benefiiciile aduse, dar alimentatia zilnica nu contine legumele si fructele de care are nevoie un adult. Majoritatea adultilor chestionati sunt constienti ca trebuie sa manance mai multe fructe si legume si mai putine produse care contin grasimi si saruri, dar, cu toate acestea, nu le consuma.
Datele World Health Organisation din 2007 arata ca adultii consuma prea multe grasimi, zahar si sare, prea putine fibre, iar legumele si fructele consumate aproape lipsesc din alimentatia zilnica. Numarul persoanelor obeze este in crestere , iar Food Standards Agency sugereaza ca ar trebui o campanie de constientizare la nivelul populatiei, privind importanta pe care o are o dieta sanatoasa in viata fiecarui individ.
Majoritatea persoanelor chestionate sunt de parere ca o dieta sanatoasa necesita costuri ridicate, nu este gustoasa si este greu de tinut zilnic.
Food Standards Agency arata ca cea mai importanta si mai apreciata calitate a fructelor consta in continutul lor de vitamine. Vitamina A este prezenta in: caise, lamaii, portocale, ananas, mandarine, mere, pere, migdale, nuci. Vitamina B este continuta de: struguri, portocale, mandarine, mere, pere, migdale, nuci. Vitamina C o gasim in: lamaii, portocale, caise, mere, pere, afine, coacaze. Vitamina E se gaseste in nuci, migdale, masline.
Toate teoriile nutritionale recomanda consumul de fructe ca mod de viata sanatos. Avand in vedere ca f