Comisia Europeană (CE) ar putea debloca anul viitor o parte din fondurile UE în valoare de aproximativ 600 de milioane de euro, îngheţate din cauza suspiciunilor de fraudă, a sugerat ieri şeful direcţiei pentru extindere din cadrul CE, Michael Leigh.
Este o veste bună pentru Sofia, care a aflat luna trecută că a pierdut definitiv 220 de milioane de euro din fondurile PHARE, o sancţiune fără precedent aplicată de Bruxelles pentru lipsa de eficienţă în lupta împotriva corupţiei. România şi Bulgaria împărtăşesc problemele legate de gestionarea banilor europeni, dar sumele blocate de Comisia UE diferă - în jur de 180 de milioane de euro din fonduri SAPARD pentru România, şi aproximativ 580 de milioane de euro din fonduri SAPARD, PHARE şi ISPA pentru Bulgaria.
După zile de dezbateri aprinse, în care opoziţia bulgară a cerut demisia guvernului de la Sofia, tonul conciliant al Comisiei UE ar putea linişti situaţia. „Am constatat progrese reale în gestionarea fondurilor europene. (...) În condiţiile acestor ameliorări, sperăm că va fi posibilă, anul viitor, continuarea unora dintre proiectele suspendate“, a declarat Michael Leigh la Sofia, potrivit AFP.
Nemulţumirea Sofiei
Vizita lui Leigh la Sofia a avut loc chiar la iniţiativa oficialului CE, care a ţinut să explice oficialilor bulgari motivele blocării fondurilor. Vestea privind privarea Bulgariei de cele 220 de milioane de euro a fost primită cu nemulţumire, luna trecută, de către oficialii de la Sofia. În vreme ce, la momentul respectiv, atât premierul Serghei Stanişev, cât şi adjunctul responsabil de gestionarea fondurilor, Meglena Plugchieva, s-au plâns că UE nu tratează în mod egal statele membre, după doar două săptămâni, discursul guvernului s-a mai schimbat.
Într-un interviu acordat publicaţiei „Duma“ şi citat ieri de „Sofia Echo“, Plugchieva recunoş