"Tineti-va bine in scaune, economia romaneasca decoleaza. Produsul intern brut, care masoara valoarea adaugata din economie, a crescut cu 6,1% pe primul trimestru, peste cele mai optimiste asteptari. Explicatia este cresterea consumului privat, care se datoreaza la randul sau cresterii salariilor, mai ales in sectorul public, cu 26%. Adica oamenii au avut mai multi bani, pe care i-au cheltuit."
Asa incepea articolul de fond al Ziarului Financiar din 2 iunie 2004, anul care avea sa incheie cu o crestere economica de 8,5%, cea mai mare dupa 1990.
Cresterea electorala a salariilor din sectorul public din acel an de alegeri, de 25%, a continuat. Apoi, aproape fiecare an de atunci incoace a fost ca un an electoral din punct de vedere al cresterii salariilor din administratia publica, astfel incat de la un raport de 140% al salariilor functionarilor fata de salariul mediu net pe economie in 2004, in 2008 raportul a ajuns la 160%.
In paralel, investitiile straine provocate de relaxarea fiscala si intrarea in Uniunea Europeana au pus gaz peste focul salariilor incins de stat, iar accesul mai facil la credite a fost explozibilul: produsul intern brut s-a dublat in ultimii patru ani in euro, mai ales pe baza cresterii consumului, astfel incat Romania a recuperat in termeni de putere de cumparare cat nu o facuse intr-un deceniu.
Vine acum scadenta? Dintr-o data, vanzarile de masini au scazut cu 30% in octombrie, apoi cu 50% in noiembrie. Noua (adica vechea acum) taxa auto si teama provocata de stirile din SUA ar fi putut fi explicatii.
Ieri insa au venit primele date de la Statistica ce ne arata ca productia a luat-o serios in jos, cu -3% in octombrie, iar ritmul de crestere al comertului alimentar si nealimentar s-a injumatatit in octombrie, de la 16% la 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Va fi 5% crestere de PIB% in trimestrul IV si 4%