Volumul tranzactionat pe piata valutara de la Bucuresti s-a prabusit in noiembrie, coborand la 33 mld. euro, aproape la jumatate fata de octombrie, care a fost cea mai tensionata luna din ultimii 15 ani in Romania.
Aceasta scadere se datoreaza reducerii speculatiilor, in special de catre marii jucatori din afara, dar este posibil sa se datoreze si incetinirii activitatii din economie. Luna octombrie adusese un record istoric de tranzactionare la Bucuresti, volumul depasind usor 59 mld. euro.
Nivelul atins in noiembrie este mai mic chiar decat cel inregistrat in luna similara a lui 2007, cand pe piata s-au tranzactionat aproape 39 mld. euro, arata datele Bancii Nationale. Aceasta este prima data in ultimii ani cand volumul inregistreaza o astfel de scadere.
Atat volumul operatiunilor interbancare, cat si cel al tranzactiilor derulate de banci cu clientela au coborat in noiembrie fata de luna precedenta.
Octombrie a fost cea mai dramatica luna pentru piata financiara din Romania, urmand fidel ceea ce s-a intamplat pe pietele internationale. Leul a fost atacat de jucatori internationali care au incercat sa prabuseasca cursul, exact cum au facut in Ungaria, Ucraina si Polonia. Din acest motiv, sumele investite pe piata valutara au fost imense pentru Romania.
Probabil ca BNR a facut cea mai mare interventie pe piata din ultimii ani, punand la bataie peste un miliard de euro pentru a opri o eventuala cadere a leului. Dealerii au muncit in octombrie cat pentru un an intreg.
Noiembrie a adus o calmare relativa a pietelor si o revenire timida a increderii intre jucatori. Daca in octombrie BNR a fost nevoita sa injecteze 49 de miliarde de lei (circa 13 mld. euro) in piata pentru a asigura lichiditatea necesara, probabil ca in noiembrie suma necesara pentru piata monetara a fost mult mai mica.
Dupa ce strainii au pierdut peste 100 de mili