Planurile guvernamentale de investitii in infrastructura americana sunt cele care au sustinut cresterea de peste 3% a indicilor americani. Caterpillar, Alcoa, US Steel, Freeport McMoran vor beneficia de o crestere a cererii pentru produsele lor, adica echipamente de constructii, aluminium, otel, cupru etc.
Dupa cum se poate vedea in tabelul de mai jos, S&P Metals s-a apreciat 13% pe 8 decembrie. Companiile ce proceseaza sunt totusi printre cele mai afectate de reducerea activitatii economice si a cererii mondiale, cu o scadere anuala de 64%.
Goldman Sachs considera ca pretul otelului va creste datorita dezechilibrului temporar intre cerere si oferta: reducerea masiva a capacitatii de productie la nivel mondial a fost mai accentuata decat slabirea cererii si vor aparea in curand presiuni de cumparare, motiv pentru care recomanda “conviction buy” pe actiunile US Steel.
Optimismul generat de stimularea economica din partea guvernului nu se regaseste si in licitatia de obligatiuni pe trei luni a Trezoreriei: dorinta investitorilor de a cumpara masiv aceste instrumente demonstreaza aversiunea mare pe care acestia o au fata de riscul din mediul de afaceri, preferand sa-si depoziteze banii in conturile guvernului, chiar cu un randament foarte mic, sub nivelul actual al inflatiei, decat sa se expuna pietei de actiuni sau a obligatiunilor pentru companii care ofera randamente mai mari.
Expresia “cost cutting” ramane in discursul multor oficiali ai companiilor americane, nevoiti sa ajusteze costurile din cauza vanzarilor slabe, atat actuale cat si a celor preconizate. Randamentul multor unitati de productie este in scadere, iar pentru unele dintre ele se alege fie oprirea temporara, fie inchiderea definitiva. Planurile guvernamentale de investitii in infrastructura americana sunt cele care au sustinut cresterea de peste 3% a indic