In viziunea lui Dragos Cabat, presedintele Chartered Financial Analyst (CFA), economia romaneasca are nevoie de un plan de sustinere elaborat de viitorul guvern in colaborare cu Banca Nationala a Romaniei, care sa vizeze austeritatea bugetara si sprijinirea IMM-urilor.
“Este nevoie in mod evident de un plan cu masuri fiscale, facut impreuna cu BNR, care sa ofere incredere in sistemul bancar, care sa reia creditarea pentru companii in mod special. Apoi, trebuie stabilite bugetele multianuale odata pentru totdeauna. Un plan pe 3 ani ar fi suficient acum. Unul mai lung, de 4 ani, nu ar merge pentru ca implici alt guvern, dar un plan pe 3 ani ar fi de bun simt”, a detaliat Cabat.
Potrivit lui Cabat, viitorul guvern trebuie sa ia masuri fiscale prin care sa ajute IMM-urile, motorul economiei, care asigura, de asemenea, si multe locuri de munca. In acelasi timp, mai sunt necesare si masuri de austeritate bugetara.
“Trebuie sa demareze proiecte de infrastructura si nu sunt bani. Apoi, este necesar sa reduca deficitul bugetar si aici este o mare critica adusa administratiei din ultimii ani. Economia e ciclica, cand ai bani rezonabil este bine sa pui bani deoparte, asa trebuia sa faca si guvernul, cand veniturile bugetare erau in crestere trebuiau sa creeze acel buffer, acel fond din venituri bugetare mari si nu sa avem deficit bugetar mare in continuare, ci excedent. Excedentul ar fi putut sutine economia in cazul inversarii ciclului economic la care acum asistam”.
Cabat a explicat ca normal ar fi fost un deficit bugetar mare, insa datorat unor planuri multianuale de investitii, care sa fi presupus construirea de autostrazi sau alocarea unor procente mult mai importante din PIB sanatatii, educatiei si cercetarii.
Scenariul economiei romanesti pentru 2009-2010
Sigura si clara este o incetinire puternica a cresterii economice in 2009 si chi