Ochii oficialilor europeni, mai degraba ai expertilor din institutiile UE, scruteaza statele membre. Acestia spun ca, de la Bruxelles, criza din Romania este vazuta ca fiind mai grava decat recunosc autoritatile romane sau decat o spun public, de aceea viitorul premier trebuie sa fie ferm in a lua decizii nepopulare. Ceea ce cred europenii ca ar trebui evitat de Romania este un imprumut de la FMI, cu monitorizarea aferenta.
Dincolo de toate negocierile, guvernul care se formeaza ar trebui sa aiba o puternica sustinere in Parlament. Sub 50% ii va fi foarte greu sa aiba puterea de a lua decizii importante, au spus surse europene. In plus, si premierul va trebui sa fie un "om care stie economie", sa fie "o personalitate puternica si ferma". "Ar putea fi un premier de sacrificiu, pentru ca va trebui sa ia masuri dure, nepopulare, insa va trebui sa le ia cu fermitate", cred europenii.
Se pare ca analizele specialistilor Comisiei Europene au constatat ca situatia economica din Romania este mult mai grava decat cea prezentata in Romania si ca noul guvern va trebui sa ia masuri extrem de dure. Fara ele, Romania risca sa intre sub monitorizarea FMI, in urma unui imprumut fortat pe care trebuie sa il ia. Leul va fi slab in 2009, spun specialistii comunitari, valoarea monedei europene urcand la mult peste 4 lei, iar faptul ca nu suntem in zona euro va face si mai dificile imprumuturile externe.
Europenii nu privesc cu ochi buni un imprumut de la FMI. Ar fi si o recunoastere a incapacitatii europene de a ajuta un stat membru, dar si o nedorita influenta americana, din punctul lor de vedere. Si ar fi o monitorizare dura a economiei romanesti si a masurilor guvernului.
"Banii FMI sunt insotiti intotdeauna de conditii foarte drastice", au spus sursele europene, amintind dintre acestea disponibilizari masive in sectorul public, inghetarea