Trebuia sa ne asteptam ca lipsirea CNSAS de posibilitatea de a decide cine a fost sau nu a fost colaborator al Securitatii si transferarea puterii de a lua decizia asupra unui tribunal sa dea cele mai abracadabrante rezultate. De acum incolo ne putem astepta ca cea mai nerusinata sluga a Securitatii sa fie achitata. Dar trebuie sa recunoastem ca prea putini am/au vazut ce se va petrece.
Un prim gust al mizeriei care ne asteapta este sentinta in cazul Dan Trancota, despre care ne informeaza Evenimentul zilei. Fostul prefect de Mehedinti, lider local al PIN, a fost, incepand din anul 1979, informator al Securitatii cu angajament, nume de cod "Dobrin", a supravegheat si turnat in mod constiincios un numar de persoane in comuna Vanju Mare, pe unde isi traia zilele. Numitul "ciripea" despre unii profesori, unii medici sau despre membrii unei comunitati religioase locale. In considerentele sale, tribunalul isi permite sa faca anumite aprecieri morale. Aceste activitati de informare, conform sentintei, sunt "neconcordante cu normele de bun-simt si cele privind dreptul la o viata privata si intima". Dar tribunalul ii gaseste paratului "circumstante atenuante" in conditiile in care el traia intr-o... dictatura. Mai sustine tribunalul ca Trancota nu a incalcat decat "unele" drepturi ale celor pe care i-a urmarit (cu alte cuvinte, ca si cum un hot s-ar justifica: "nu ti-am furat totul din casa, ci numai bijuteriile si banii"). Ca atare, suna sentinta, activitatea lui Trancota "nu este de natura de-a atrage calificarea paratului drept colaborator al Securitatii".
Cu alte cuvinte: nesimtit, dar nevinovat.
Sentinta Tribunalului Bucuresti este de mai multe ori tulburatoare.
Recunoscand ca activitatea de delatiune este una murdara, contrarie "bunului simt", tribunalul stabileste "circumstante atenuante". Or, circumstanta atenuanta, prin definitie, consfintes