Obţinerea creditelor ipotecare este intermediată în Italia de agenţii financiare. Aceste instituţii au departamente destinate exclusiv românilor. În Italia, piaţa împrumuturilor “s-a aşezat” pe o structură care nu dă acces direct la bancă doritorilor de credite decât în cazuri foarte rare. Între bancă şi clienţi se interpun agenţiile financiare, care pentru un anumit comision sau o taxă fixă se ocupă de dosar.
Un calcul simplu arată că o familie care ocupă un apartament de două camere la Roma cheltuie doar pe chirie, fără întreţinere, în jur de 10.000 de euro pe an. Pentru a nu avea impresia că aceste sume sunt aruncate pe fereastră, soluţia este angajarea unui credit pentru cumpărarea unui imobil.
Aici intervin agenţiile financiare. Decizia de a apela la serviciile lor nu este însă simplă, şi asta pentru că preţul unei case decente în marile oraşe nu scade sub 150.000 euro.
Unul dintre românii care s-a împrumutat de acasă, Sorin Floarea (44 ani), şi-a luat credit din România, dar a fost direct la bancă, nu a recurs la agenţiile financiare specializate. “Nu erau acum doi ani asemenea agenţii, eu am auzit de la un vecin de la mine din Dragomireşti, Neamţ, că a luat credit să-şi termine casa. Eu am vrut banii pentru o bucată de pământ.”
Sorin este stabilit la Ladispoli, localitate situată la 30 kilometri nord de Roma, şi crede că, dacă ar fi apelat la o agenţie, i-ar fi fost mai simplu.
“E mai bine că se ocupă agenţiile de dosar, te scutesc de multe drumuri. Pe de altă parte, lor trebuie să le dai ceva chiar dacă banca te refuză, dar cine îţi face un serviciu de pomană astăzi?”, se întreabă retoric Sorin Floarea.
“Pata de ulei”, strategia agenţiilor italiene
Odată cu revirimentul economic al României însă, tot mai mulţi români iau în calcul varianta întoarcerii acasă,