Astăzi vor fi lansate un album şi un documentar de televiziune despre o călătorie a autorilor români cu Trenul Regal, în şase oraşe din ţară. Sursa: Alexandru Calcatinge, albumul „Scriitori pe calea regală“, Editura Brumar
În Sala Oglinzilor de la sediul Uniunii Scriitorilor din România, în prezenţa Alteţei Sale Regale Principesa Margareta şi a Alteţei Sale Regale Principele Radu, se vor lansa astăzi, de la ora 17.00, albumul şi filmul documentar „Scriitori pe Calea Regală. Fotograme&Jurnal“.
Albumul cuprinde imagini din turneul scriitorilor cu Trenul Regal, desfă- şurat între 10 şi 14 mai, în şase oraşe din România - Bucureşti, Iaşi, Suceava, Alba-Iulia, Sibiu şi Mediaş -, într-o campanie de promovare a autorilor români la 100 de ani de la înfiinţarea Societăţ ii Scriitorilor Români.
Fotografiile sunt realizate de arhitectul Alexandru Calcatinge, desenele aparţin artistului vizual Mihai Zgondoiu, iar experimentul renga este montat de Constantin Abăluţă. Cu totul deosebite sunt ciclul de poeme „calea regală. proiect cultural“ scris de Octavian Soviany, jurnalul alcătuit cu minuţie de Andra Rotaru şi documentarul realizat de o echipă coordonată de Oltea Gârţoman şi Stelian Munteanu. „Toate încearcă să reconstituie mitologia unei călătorii cu adevărat regale“, spune Dan Mircea Cipariu, unul dintre iniţiatorii proiectului.
Agape literare
În cele peste 100 de pagini, albumul conţine fotograme şi (pre)texte poetice. Alaiul s-a pornit cu faeton de gală la Mediaş, cu poemul lui Traian T. Coşovei, „Bad boy“, citit de ministrul Ludovic Orban în loc de discurs de deschidere în Gara de Nord din Bucureşti, cu fanfară, covor roşu şi pâine cu sare la Alba-Iulia. Oaspeţii s-au bucurat de tihna şi cuminecă tura unei mese la Mănăstirea Dragomirna, de florile primite la Vatra Dornei de la câţiva elevi de clasa a III-a cur