Jucatorii in industria textila estimeaza pentru anul viitor o scadere a productiei si a cifrei de afaceri de pana la 15%, scenariu ce ar putea fi completat de disponibilizarea a circa 40.000 de angajati.
"Estimarile noastre cele mai optimiste arata ca anul viitor productia de lonh va scadea cu 15-20%, ca urmare a reducerii cererii de pe pietele din strainatate afectate de situatia financiara actuala. Din informatiile pe care le avem de la cei din industrie, exista riscul reducerii, in 2009, a numarului de angajati cu 15-20%, fiind vorba de peste 40.000 de persoane", a declarat ieri Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Textilelor, Confectiilor si Pielariei (FEPAIUS). Ea pune aceasta concentrare a pietei pe seama scaderii drastice a comenzilor venite de pe pietele din strainatate afectate de situatia financiara actuala.
La sfarsitul lunii iulie, in industria textila lucrau 312.500 de angajati, in timp ce la finele anului trecut activau aproape 342.000 de persoane in acest sector. Din totalul productiei de anul trecut, lohnul a reprezentat 58-60%.
Reprezentantul FEPAIUS a atras atentia ca zona productiei de imbracaminte va fi cea mai afectata. Pe acest segment vor fi operate cele mai multe disponibilizari, in conditiile in care cea mai mare parte a productiei in lohn este asigurata de fabricile de imbracaminte.
Criza financiara va accentua, astfel, declinul inregistrat in ultimii patru ani in industria textila, a apreciat Grappini.
Potrivit datelor FEPAIUS, din 2004 valoarea productie in industria textila a scazut cu 56%, de la 13,3 mld. lei la 8,5 mld. lei in 2007, estimandu-se pentru acest an un regres de 15%, la circa 8,3 mld. lei.
"2004 a fost ultimul an cu trend crescator pentru industria textila, cand a existat o balanta pozitiva. Din 2005, aprecierea leului dupa semnarea contractelor a dus la scaderea productiei si